Oletko kiinnostunut uusista luontokokemuksista?

—VARAUSPALVELU, JOLLA ON KOKEMUSTA—

Onko kalamiehen sivistyksessäsi Norjan merikalastuksen kokoinen aukko? Se aukko on helposti täytettävissä! Norjan merikalastus ja muutoinkin Pohjois-Norjan matkailu on kovassa nosteessa suomalaisreissaajien keskuudessa. Miksi et olisi yksi heistä?
 

 

 

Vaihda siimat ja teroita koukut seuraavaa seikkailua varten!

—TUO KALAVEHkEESI TESTIAJOLLE —2006 - 2023 - jatkuu...

—TARINAMME—

Tarina alkaa jo kaukaa -70 luvulta, jolloin reissasin pojankloppina perheeni kanssa vanhalla punaisella kuplavolkkarilla pitkin ja poikin Pohjois-Suomea ja Norjaa. Kuplassa ei liiemin ollut tavaratilaa etukontin alla, joten suurin osa tavaroista pakattiin Äitini tikkitakkikankaasta ompelemaan suureen pussiin, joka kiinnitettiin kuplan katolle tavaratelineeseen. Pussi ei liiemmin vettä pitänyt, mutta hyvin reissussa aina selvittiin. Mieleeni on myös elävästi jääneet kauniit aurinkoiset hikiset aamut teltasta herätessä, auringon porottaessa suoraan muovipressulla päällystettyyn oranssiseen kupolitelttaamme, joka ei oikein sekään vesisateesta tykännyt. Siellä sitä sydämen kyllyydestä kalasteltiin ja vaellettiin Pohjois-Norjan upeissa tunturi- ja vuorimaisemissa. 

Näiltä reissuilta se palo ja into Pohjois-Norjan mahtavaa arktista luontoa kohtaan on jäänyt. Mikäpä voisikaan luontoa ja kalastusta rakastavan pikkupojan mielikuvitusta paremmin kutkuttaa, kuin Norjan jylhät lumihuippuiset vuoret, solisevat purot, joet ja vesiputoukset, sekä turkoosina ja sinisenä hohtava suuri valtameri. Puhumattakaan ylänköjen ja saarien taimen- ja rautujärvistä. Mielenkiintoista oli myös käveleskellä pitkin meren rantaa, käännellä vuoroveden alta paljastuneita kiviä ja ihmetellä mitä kaikkea eliökuntaa niiden alta löytyikään, aivan uppo-outoja kaikki. Aikamoisia aarteita laskuveden paljastamilta rannoilta myös löytyi, ainakin tämän pojanklopin mielestä.

Nordic Fishing sai oikeastaan alkunsa jostain -90 luvun loppupuolelta, jolloin sain kavereita houkuteltua Pohjois-Norjan reissulle ainaisten Ahvenanmaan ja Turun saariston lohi/taimen reissujen sijaan. Ensimmäiset retket tehtiin kauniille Andørjan saarelle, joka edelleen on yksi Nordic Fishingin kohteista. Andørja oli myös ensimmäinen kohde, jota Nordic Fishing alkoi markkinoimaan suomalaisille kalastusporukoille. Tästä homma alkoi pikku hiljaa kasvamaan ja kohteita on vuosien varrella tullut jokunen lisää.

Henkilökohtaisesti tulee vuosittain tehtyä useampi reissu Norjan kohteisiin. Joinain vuosina on kohteissa tullut käytyä viisikin eri kertaa, alkaen maaliskuisella skreiturskan kalastuksella ja päättyen lokakuulle, jolloin on tavoiteltu sitä suurta, vesien kuningatarta - ruijanpallasta. Norjan merikalastuskokemusta allekirjoittaneella alkaa olemaan jo liki neljännesvuosisadan verran. Eipä ole tuon ensimmäisen Andørjan reissun jälkeen Suomen vesillä enää juurikaan tullut kalasteltua, vaikka hienon hienoja kalavesiä ja maisemia täältä kotomaastakin löytyy.

Niin se vei Norja tämän tyypin mukanaan, ja matka jatkuu...  :)

- Ari, Nordic Fishing -