Steigen

Steigen Sjøhus

JÄRJESTÄJÄ:

Steigen Sjøhus AS

Røssøyveien 29

8289 Engeløya

Norge

Varaukset ja tiedustelut Nordic Fishing.


SIJAINTI

Kalastuskeskus Steigen Sjøhus sijaitsee Lofoottien kainalossa, mantereella länsivuonon itäpuolella, suunnilleen Narvikin ja Bodøn puolivälissä. Steigen Sjøhus on rakennettu Engeløyan saaren edustalla olevalle pienemmälle Røssøyan saarelle. Kalastuskeskukselta on Lofooteille Länsivuonon yli (luoteeseen) matkaa lyhyimmillään noin 40km ja Norjan kuuluille merikalastusvesille Værøylle ja Røstille noin satakunta kilometriä, jotka sijaitsevat Steigenistä katsottuna lounaaseen. Joten kunnon kalavesillä täällä ollaan! Tänne on helppo myös tulla, ei ole aikaa vieviä maksullisia lauttamatkoja tai muita vastaavia hidasteita (eteläisellä reitillä).


Helsingistä Steigeniin mentäessä eteläisemmällä reitillä ei ole yhtään maksullista tunnelia, siltaa tai lauttaa. Tosin maksuttomia tunneleita eteläisellä reitillä kyllä riittää. Pohjoisemmalla reitillä on yksi maksullinen lautta, E6 tiellä Skarbergetin ja Bognesin välillä, lauttamatka kestää noin 25 minuuttia. Lautta-aikataulut ja hinnat, klikkaa tästä.

https://ruteinfo.thn.no/no/default.aspx?rnr=33

"Steigenin portti" noin 50km ennen Engeløyan saarelle saapumista
"Steigenin portti" noin 50km ennen Engeløyan saarelle saapumista

Suomesta Tornion taitse pohjoisempaa reittiä ajettaessa Pellon, Kiirunan ja Narvikin kautta, matkaa Torniosta Steigenille tulee noin 750km ja Helsingistä noin 1480km. Torniosta eteläisempää reittiä Luulajan, Arjeplogin ja Fausken kautta matkaa tulee aika liki saman verran (kts. kartta alla).


Steigeniin on mahdollista saapua myös lentämällä Bodøn kentälle, josta voi ottaa alleen vuokra-auton. Bodøsta matkaa kalastuskeskukseen tulee noin 230km. Tämä on hyvä vaihtoehto esim. yrityksille.

Tarvittaessa tarkemmat reittiohjeet varauksen yhteydessä!

Maisemia pohjoisen reitin varrelta
Maisemia pohjoisen reitin varreltaSEUDUN PALVELUT & AKTIVITEETTEJA

Steigenin kalastuskeskukselta on 4km lähimpään elintarvikekauppaan (Joker). Joker-kaupan yhteydessä on myös posti. Toiselle kaupalle matkaa tulee 15km, Bogøyn Bunnpris, ison sillan toisesssa päässä. Suurempi "marketti" löytyy Leinesfjordista, jonne matkaa tulee 31km. Leinesfjordissa on myös lähin pankkiautomaatti sekä terveyskeskus.


Jos kalan tulo alkaa kyllästyttämään, niin kalastuskeskuksen tuntumasta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Muun muassa useita erittäin mielenkiintoisia ja hyvin merkittyjä patikointireittejä, vaikka perheretkeilyyn.

Patikointireitit ovat vaatimustasoltaan erilaisia, alkaen helposta noin 2½km pituisesta Fortidsparkin reitistä - nousua 100m, jatkuen lähes 15km pitkään Småtindan reittiin, jolla nousua on jo 800m. Osalla reiteistä on taukotupia tai tulipaikkoja, joissa voi paistella vaikka makkaraa.

Muutoinkin Engeløyan saari on luontonsa puolesta näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Luonnon värikartta on täällä aivan upea, johtuen osaltaan siitä, että täällä on todella paljon hienohiekkaista merenpohjaa, joka antaa maisemaan oman turkoosin sävynsä.

Näkymä mökkien yläpuolelta
Näkymä mökkien yläpuolelta

Kalastuskeskukselta noin kymmenen kilometrin päässä on aivan upea puolitoista kilometriä pitkä hienohiekkainen uimaranta, täynnä kaiken näköisiä ja kokoisia simpukankuoria. Hienoa hiekkarantaa löytyy myös aivan kalastuskeskuksen tuntumasta. Rannoilla on mukava kuljeskella ja katsella kaikennäköisiä rapuja, simpukoita, meduusoja ym. mukavaa nähtävää.

Bøvikan simpukkahiekkaranta
Bøvikan simpukkahiekkaranta

Engeløyan saarella on myös yksi Pohjois-Norjan runsaimmista arkeologisista alueista (Steigen Fortidspark). Hyvin opastettu polku kulkee läpi monia rauta-ajan muinaismuistoja sisältävän alueen. Polun varrella olevat opasteet tekevät retkestä historiallisen vaelluksen täynnä mukavia kokemuksia. Lähtö Steigenin kirkolta. Kalastuskeskukselta kirkolle on noin kolme kilometriä.

Polttoainetta autoihin saa 4km kalastuskeskukselta (automaatti, bensa/diesel). Huolto-asema löytyy 15km päästä, Shell Bogøy, avoinna ma-pe klo 8-16.

Mökeiltä 4km päässä sijaitseva kauppa
Mökeiltä 4km päässä sijaitseva kauppa

Engeløyan saarella sijaitsee yksi Euroopan suurimmista toisen maailmansodan aikaisista rannikkolinnoituksista, Batterie Dietl (kanuunapatteri), johon voi käydä halutessaan tutustumassa. Yksi bunkkereista on entisöity museoksi ja se on avoinna 15.6-18.8, joka päivä klo 11.00-18.00. Muuten alueeseen voi tutustua vaikka omin neuvoin kävellen. Batterie Dietl sivuille tästä

Batterie Dietl museo
Batterie Dietl museo

Kanuunapatterin alueella on useita sodasta kertovia muistomerkkejä, raunioita, bunkkereita ja maanalaisia huoneita (bunkkereihin sisälle omalla vastuulla, taskulamppu). Alueen korkeammilta kohdilta on myös hienot näkymät suoraan Lofoottien saarille.

Adolfin pyssyn jalusta
Adolfin pyssyn jalusta

Engeløyan rannikkolinnoitus kuului osana toisen maailmansodan aikaista Saksalaisten rakentamaan "Atlantin valli" puolustuslinjaan. Täällä oli sodan aikaan kolme maailman suurinta tykkiä (Adolf guns), joiden ammusten läpimitta oli 40,6cm. "Atlantin valli" ulottui Biskajan lahdelta Nordkappiin ja sen tarkoitus oli suojata "Kolmatta valtakuntaa" liittoutuneiden maihinnousulta. Kanuunapatterin rakentamiseen käytettiin Venäläisiä sotavankeja, joista arviolta 500 menehtyi rakentamisesta johtuneeseen ylirasitukseen.MAJOITUS

Steigen Sjøhus kalastuskeskus on jatkuvasti lähes täyteen varattu ja näin ollen varaukset kannattaa tehdä todella hyvissä ajoin, mielellään jo reilua vuotta aikaisemmin.

Majoitustiloina kalastuskeskuksella on seitsemän mökkiä. Mökit on rakennettu vuosina 2006-2007. Mökit ovat max. kuudelle hengelle. Isompia 90m² mökkejä on 4kpl ja pienempiä 50m² mökkejä on 2kpl + Tornimökki. Mökit on rakennettu suoraan aallonmurtajalle osin tolppien päälle. Veneet ovat mökkien välittömässä läheisyydessä.

Majoitustilojen ja veneiden välittämässä läheisyydessä on huoltorakennus, jossa sijaitsee vastaanotto/toimisto (Resepsjon), lämmin kalojen käsittelytila juoksevalla makealla vedellä ja pieni varastohuone, jossa voi kuivatella vaikka haalareitaan.


MÖKIT

Mökkejä on seitsemän kappaletta, joihin voi majoittua enimmillään kuusi henkilöä per mökki. Neljä mökeistä on isompia (90m²) ja kaksi pienempiä (50m²) sekä Tornimökki jossa on enemmän oleskeluneliöitä kuin isoissa mökeissä. Pienempiin mökkeihin voi majoittua neljä aikuista + kaksi lasta tarvittaessa.

Jokaiseen mökkiin kuuluu lisäksi pieni ulkokatos, jossa on arkkupakastin kalansaaliiden pakastamista varten.


ISOMMAT MÖKIT

Isommat mökit ovat kaksikerroksisia, alakerrassa on keittiö-olohuone, kylpyhuone/WC ja yksi kahden hengen makuuhuone. Yläkerrassa on kaksi kahden hengen makuuhuonetta, lisävuode seitsemännelle (lapsi) lisättävissä. Olohuoneesta on ovi suoraan terassille, jolta voi vaikka onkia siellä istuskellessaan.

Majoituksen perushintaan kuuluu majoittuminen kuudelle hengelle isommissa mökeissä ja neljälle hengelle pienemmissä mökeissä, sekä vuodevaatteet ja pyyhkeet. Loppusiivous lisätään majoitushintaan mukaan. Peruspaketin yli menevistä majoittujista (lapsia) peritään lisämaksu, joka on nähtävillä hinnastossa. Varsinaista vaihtopäivää ei ole, vaan asiakas voi varata ajanjakson, joka on hänelle sopivin.

Kaikki mökit, myös pienemmät, ovat täysin varusteltuja kuudelle hengelle ruuan valmistusta ja ateriointia varten. Mökeissä on satelliitti-TV, tuuli- ja sadepäivien varalle, sekä langaton internet-yhteys (wlan), myös astianpesukone, kahvinkeitin, mikro ja arkkupakastin kuuluvat mökkien varustukseen. Ulkogrilli on saatavilla terassilla grillausta varten, myös grillibrikettejä.

Saunaa ei ikävä kyllä alueella ole.


PIENEMMÄT MÖKIT

Pienemmät mökit ovat yhdessä tasossa. Mökeissä on keittiö-olohuone, kylpyhuone/WC, kaksi kahden hengen makuuhuonetta ja yläparvi (tikkaat), jossa voi yöpyä tarvittaessa kaksi henkeä (lapsia), sekä iso terassi hienolla merinäköalalla.


TORNIMÖKKI

Røssøya tornimökki on kuudelle hengelle, lisävuode seitsemännelle (lapsi) lisättävissä. Alakerrassa on kaksi kahden hengen makuuhuonetta, iso olohuone, erillinen keittiö ja WC/kylpyhuone plus iso terassi. Yläkerran tornissa on makuuhuone parivuoteella ja hieno näkymä merelle. Oleskeluneliöitä tornimökissä on enemmän kuin isoissa mökeissä.


VENEET

Kalastuskeskuksella on käytössään 5,7 metriä pitkiä merikelpoisia Kværnø alumiiniveneitä, jotka on varustettu 60hv nelitahtikoneilla ja GPS-plotteriluotaimilla sekä alueen kartoilla. Veneitä on yhdeksän kappaletta, joten kaikille mökeille ei riitä kahta venettä. Kannattaa jo tämänkin vuoksi varata paikka Steigeniltä ajoissa, varsinkin jos on tarvetta kahdelle veneelle/mökki.

Veneisiin voi ostaa polttoainetta toimistosta henkilökunnalta. Lisäpolttoaine toimitetaan 20L kannuissa venelaiturilla oleviin mökkikohtaisiin lukittaviin laatikoihin, myös suurempia määriä jos on tarvetta.

Kalastuskeskukselle sisään kirjautuessa annetaan venevakuutta varten luottokortin numero, joka on veneen vakuutuksen omavastuuta varten mahdollisen venevahingon sattuessa. Veneen vuokrauksesta tehdään kirjallinen sopimus ja veneeseen annetaan henkilökohtainen käyttöopastus. Uusien asiakkaiden kanssa tehdään tarvittaessa (pyynnöstä) opastettu kiertoajelu merellä, jolloin ajettavat ja turvalliset venereitit selviävät.


KALASTUS

MERIKALASTUS

Engeløyan saaren ympäristö on erinomaisen hyvää kalastusaluetta. Täältä löytyy suojaisaa kalastus-aluetta, puhaltelipa tuuli miltä suunnalta tahansa. Kalapaikat alkavat käytännössä heti kalastuskeskukselta lähdettäessä, eikä syvemmille vesillekään ole paljoa matkaa.

Alueelta löytyy jyrkkää reunaa puna-ahvenelle, turskapakkoja, seitiparvia, sekä yli 400 metrin syvänteitä. Kaikenlaista kalastusta, jota merikalastukselta Norjassa saattaa toivoa.

Steigenin ennätyspallas 160kg
Steigenin ennätyspallas 160kg

SKREITURSKA

Hyvä vaihtoehto talviloman viettoon, on tulla tänne aikaisin keväällä kalastamaan skreiturskaa maaliskuun lopulla - huhtikuussa (norjalaisarktinen vaellusturska).

Maaliskuun lopun skreiturska
Maaliskuun lopun skreiturska

Muina aikoina täältä löytyy koko elämänsä kotivuonossaan pysyttelevää rannikko-turskaa, joka sekin voi kasvaa yli 20kg painoiseksi, kuin myös kaikkia muita Pohjois-Atlantin lajeja.


MAKEANVEDEN KALASTUS

Automatkan päässä mökeiltä löytyy jokunen järvi, joissa voi kalastaa taimenta ja rautua.

Mielenkiintoiset järvet löytyy esim. Rolvsøyalta poismeno suuntaan, noin 25km päästä mökeiltä tien 835 varresta. Järvet ovat nimeltään Breidalsvatnan, kolme eri järveä eri korkeuksilla. Tien tasolla on alimmainen järvi Steinslandsvatnet, jossa on uimaranta ja auton voi jättää tänne parkkiin. Parkkipaikalta on hyvä lähteä patikoimaan kahdelle ylemmälle järvelle. Tosin patikointi muutuu aika pian kiipeilyksi ja eteenpäin saa edetä välillä neliveto päällä, aika raskasta nousua. Heiluvia kiviä kannattaa kiipeilessä varoa. Kesällä 2021 sain täältä useamman hyvän taimenen.

Engeløyan alueella on erittäin paljon hiekkapohjia ja virtasalmia, joilla ruijanpallas viihtyy. Siellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa ruijanpaltaan pyyntiä uistellen, kuin myös kumikalalla jigittämällä tai syöttikalalla pyytämällä. Hiekkapohjat antavat vesialueelle ominaisen hienon turkoosin värin, jota voi ihastella kalastuksen lomassa.

Steigenin pallas 47kg
Steigenin pallas 47kg

Skrei on Barentsin mereltä Lofooteille lisääntymään saapuvaa turskaa, jota myös Norjalaiset ammattikalastajat saapuvat Lofooteille kalastamaan. Skreitä kalastaessa on hyvät mahdollisuudet niihin "tosi isoihin, jopa +30kg" ja myös kunnon saaliisiin. Huhtikuun lopulla kutenut skreiturska alkaa palailla kohti ulkomeren syönnös-alueitaan, jolloin sitä kutsutaan nimellä "skråpe".

Maalis-huhtikuussa sääkelit skrein kalastusta varten saattavat olla erinomaiset. Lunta ei Engeløyan meren puolella juurikaan ole.

Maaliskuussa 2012, viikon reissulla skrein perään merelle pääsi reissun jokaisena päivänä. Sää oli silloin puolipilvistä ja lämpötila vaihteli +2 ja +6 asteen välillä. Ainoastaan yhtenä päivänä tuuli haittasi kalastusta. Ainoa asia, joka reissussa harmitti - silloinen 15kg kalakiintiö tuli liian pian täyteen.
TIETOJA

VARAUKSET

Steigen varaukset ja tiedustelut Suomessa - Nordic Fishing

S-posti: nordic.fishing(ät)phnet.fi

p. 040-535 2099 - Ari

Varaukset on tehtävä kirjallisesti sähköpostilla tai kirjeitse.

Myös mahdolliset peruutukset on tehtävä kirjallisesti.

VARSINAISTA VARAUSTA TEHDESSÄNNE ILMOITTAKAA VÄHINTÄÄN SEURAAVAT ASIAT:

- mitä varaatte, ajankohta mille varaatte ja henkilömäärä

- osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite


ASIAKKAAN VASTUU

Asiakas vastaa itse majoitukselle tai välineille aiheuttamistaan vahingoista, mukaan lukien venevahingot. Venettä käyttöön otettaessa asiakkaalta pyydetään luottokortin numero venevakuutuksen omavastuuosuutta varten mahdollisissa venevahingoissa.

Asiakas on velvollinen toimimaan henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan. Asiakas, joka kieltäytyy toimimasta annettujen ohjeiden ja sääntöjen mukaan, käyttäytyy häiritsevästi ja/tai varomattomasti voidaan häätää alueelta. Häätötapauksessa mitään maksettuja maksuja ei palauteta asiakkaalle.


VAKUUTUKSET

Asiakas vastaa itse tarpeellisiksi katsomistaan henkilökohtaisista vakuutuksista.


TUPAKOINTI JA LEMMIKKIELÄIMET

Steigen Sjøhusin kaikissa sisätiloissa on tupakointi kielletty.

Lemmikkieläinten tuonti majoitustiloihin ja kalastuskeskuksen alueelle sopimuksen mukaan - kysy ennakkoon.


REKLAMAATIOT

Nordic Fishing ei ole vastuussa mahdollisista kohteessa ilmenevistä puutteista tai vioista. Kaikki kyseisiin asioihin liittyvät reklamaatiot on toimitettava mahdollisimman pian suoraan kohteeseen.

SAAPUMINEN JA LÄHTEMINEN

Majoitustiloihin saapuminen aikaisintaan klo 14.00 ja poislähtö viimeistään klo 10.00. Samat ajat pätevät myös veneiden käyttöönottoon ja luovutukseen.


VARAUKSEN MAKSAMINEN

Nordic Fishing tekee asiakkaan varauksen suoraan Steigen Sjøhusin varausohjelmaan. Lasku tulee Steigen Sjøhusilta sähköpostilla asiakkaalle kotiin. Laskut maksetaan pankkiin suoraan Steigen Sjøhusin tilille Norjaan.

Varausmaksu on suuruudeltaan 20% koko varauksen summasta ja se on maksettava kahden viikon kuluessa varauksen teosta. Varauksen loppumaksu 80% kokonaissummasta, on maksettava viimeistään kuusi viikkoa (42vrk) ennen varauksen alkamista. Samaa laskua käytetään molempiin maksuihin. Laskussa on eräpäivät molemmille maksuille.


VARAUKSEN PERUUTUS

Peruutus myöhemmin kuin varausmaksun eräpäivänä, asiakkaalta pidätetään 20% varausmaksu peruutusmaksuna. Peruutus myöhemmin kuin loppumaksun eräpäivänä, varauksen koko summa pidätetään asiakkaalta.

Muissa peruutustapauksissa asiakkaalta veloitetaan 86€ (euroa) peruutusmaksuna.


VARAUSMUUTOKSET

Toisesta varausmuutoksesta alkaen veloitamme 25€ (euroa) per muutos, ellei muutos johda lisävaraukseen.


PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ

Päihteiden  vaikutuksen alaisena veneen kuljettaminen ei ole sallittua. Toivomme muutoinkin kohtuullista päihteiden käyttöä yleisen viihtyvyyden takaamiseksi.


KANSAINVÄLINEN HUVIVENEENKULJETTAJAN PÄTEVYYSKIRJA

Norjassa veneen kuljettajalta vaaditaan kansainvälinen huviveneenkuljettajan pätevyyskirja, jos veneen moottori on yli 25hv ja veneen kuljettaja on nuorempi kuin 31.12.1979 syntynyt. Tätä vanhemmat kuljettajat voivat ajaa yli 25hv moottorilla varustettua venettä ilman pätevyyskirjaa.

Pätevyyskirjakoulutuksia järjestetään myös etänä, esim. täällä:

aaltoveneily.fi


STEIGEN SJØHUS - HINNAT 2024

Varaukset Nordic Fishingin kautta ilman lisäkuluja!

Sesonkiaikaan 1.5-31.8 on varattava vähintään yksi vene majoitukseen mukaan.

Minimi varausaika kaksi yötä.

Majoitus & veneet - hinnat ajalle 16.3-30.9

Isommat mökit (max. 6 aikuista) - 2860Nok/vrk, 17160Nok/vko

Pienemmät mökit (max. 4 aikuista) - 2360Nok/vrk, 14160Nok/vko

Røssøya tornimökki (max. 6 aikuista) - 3080Nok/vrk, 18480Nok/vko

Kværnø 19ft vene + plotteriluotain - 1440Nok/vrk, 8640Nok/vko

Kværnø 19ft vene + plotteriluotain, ulkopuolisille asiakkaille - 2200Nok/vrk


Majoitus & veneet - hinnat ajalle 1.10-15.3

Isommat mökit (max. 6 aikuista) - 2360Nok/vrk, 14160Nok/vko

Pienemmät mökit (max. 4 aikuista) - 1870Nok/vrk, 11220Nok/vko

Røssøya tornimökki (max. 6 aikuista) - 3080Nok/vrk, 18480Nok/vko

Kværnø 19ft vene + plotteriluotain - 1440Nok/vrk, 8640Nok/vko

Kværnø 19ft vene + plotteriluotain, ulkopuolisille asiakkaille - 2200Nok/vrk


Muuta

Mökkien loppusiivous (lisätään aina hintaan): iso mökki, pikku mökki, Tornimökki - 1600Nok, 1400Nok, 1900Nok

Vuodevaatteet ja pyyhkeet sisältyy majoitushintaan

Venevakuutus sisältyy veneen hintaan

Kalastusvälineet - kela, vapa & siima - 350Nok/vrk, 2450Nok/vko

Pieni viehepaketti - 100Nok/vrk, 700Nok/vko

Kelluntahaalarit - 200Nok/vrk, 1400Nok/vko

Opaspalvelut - 750Nok/tunti

Extra lapsi majoittujat mökeissä: isommissa yli kuuden ja pienemmissä yli neljän menevät lapset - 320Nok/hlö/vrk, 2240Nok/hlö/vko

Siivouslisämaksu lemmikkieläimestä - 900Nok

Varausmuutokset - toisesta muutoksesta alkaen veloitamme 25€ (euroa) per muutos, ellei muutos johda lisävaraukseen


Varaukset samoin kuin mahdolliset peruutukset on tehtävä Nordic Fishingille kirjallisesti, joko sähköpostilla tai kirjeitse.