Tufjord

Tufjord Brygge

JÄRJESTÄJÄ:

Tufjord Molta & Utleie AS

9670 Tufjord

Norge

Varaukset ja tiedustelut Nordic Fishing.


Kalastus & luonto-ohjelma Arktiset Vedet Tufjordissa 2019.

Tuotantokausi 8, jaksot 11 ja 12 - katso jaksot täältä!


SIJAINTI

Tufjord Brygge sijaitsee Finnmarkissa Rolvsøyan saarella Hammerfestin kaupungista linnuntietä noin 35 km pohjoiskoilliseen, ison meren äärellä. Seuraava maaetappi pohjoiseen mentäessä on vasta Karhusaari ja Huippuvuoret. Kalastukseltaan maineikas Sørøyan saari on myös heti siinä Rolvsøyan lounaispuolella, joten kuuluilla kalavesillä täällä ollaan. Tufjordin pieni kalastajakylä paikantuu Rolvsøyan länsipuolelle. Rolvsøyan saarella vakinaisia asukkaita lienee alle sata henkilöä.

Torniosta kilometrejä lauttarantaan (Havøysund) kertyy noin 740 kappaletta ja Helsingistä noin 1470. Lauttamatkan jälkeen Rolvsøyan saaressa on ajeltava vielä 8 km ennen perille pääsyä. Lauttarantaan voi matkustaa joko Enontekiön-Altan kautta tai vaihtoehtoisesti Karigasniemen kautta, matka-ajassa ei ole paljoakaan eroa, meni kumpaa reittiä tahansa. Vaihtelun vuoksi voi mennä toista reittiä sinne ja toista takaisin.

Tarvittaessa tarkemmat reittiohjeet varauksen yhteydessä!

Havøysund - photo: Helge Stikbakke
Havøysund - photo: Helge Stikbakke
Havøysundin lauttaranta
Havøysundin lauttaranta
Katamaraani lautta
Katamaraani lautta

Havøysundiin johtava tie no: 889 on yksi 18 tiestä, joka on valittu osaltaan kansalliseksi maisemareitiksi Norjassa. On kokemisen arvoinen elämys ajella tätä viimeistä etappia ennen Havøysundia.

Rolvsøyalle mennessä matkalla on yksi maksullinen lautta reitin loppupäässä, Havøysund-Gunnarnes. Lauttamatka kestää 45 min-1½ h riippuen, ajaako lautta Ingøya saaren kautta vai meneekö suoraan Rolvsøyalle.

Lautta on katamaraanityyppinen alus, joka vetää noin kymmenen henkilöautoa avoimelle autokannelle. Aluksen matkavauhti on hyvää luokkaa. Ekalla visiitillämme Rolvsøyalle lautan matkavauhti oli kiitettävät 25 solmua.

Lautta-aikataululinkki tietoja osiossa.

Lautalle mennään jonotussysteemillä, eli lauttapaikkaa ei voi varata etukäteen, joten lauttasatamassa kannattaa olla jo hyvissä ajoin.

Lautalla matkalla Gunnarnesiin
Lautalla matkalla Gunnarnesiin

SEUDUN PALVELUT

Huom! Gunnarnesin kyläkauppa lopetti toimintansa huhtikuussa 2023, mutta saarelle tulee uusi kauppa...

Kauppatilanne päivitystä 9.4-24 - Uusi kauppa avattiin maaliskuussa 2024. Uusi kauppa ei enää ole Gunnarnesissa vaan Tufjordin kylällä, Tufjord Bryggeä vastapäätä vuonon toisella puolella olevalla kalatehtaalla. Kauppa kuuluu elintarvikeketjuun  Nærbutikken. Jatkossa on helppo käydä kaupassa vaikka veneellä, venematkaa kaupalle tulee noin 400m.

Polttoaine autoihin (bensiini, ei diesel) on ostettava joko Tufjord Bryggen henkilökunnalta tai lautan mantereen puoleisesta päätepisteestä Havøysundista (myös diesel), josta löytyy polttoaineautomaatti lauttasataman viereltä. Lähin suurempi asutuskeskus on Havøysund, joka on Moseijan kunnan keskustaajama reilun 1000 henkilön asukasmäärineen. Havøysundista löytyy kaikki tarpeellinen urheiluliikkeitä ja ravintoloita myöten.


AKTIVITEETTEJA

Rolvsøyan saarella aikaa voi viettää merikalastuksen ja veneilyn lisäksi retkeilemällä saarta pitkin ja poikin. Maisemallisesti saari poikkeaa tavanomaisista Norjan näkymistä ulkona merellä olevan sijaintinsa vuoksi. Korkein tunturi saarella kohoaa 363 metrin korkeuteen. Alue on helppoa patikoida tundramaisen luonteensa vuoksi, ja kaunista luontoa riittää ihasteltavaksi. Täällä voi viettää vaikka rantapäivän omalla vuononpohjukasta löytyvällä upealla hiekkarannalla.

Rolvsøyan saarella on lukuisia pieniä järviä, joilla voi kalastaa taimenta ja rautua. Lähin kalastettava järvi on vain vajaan kilometrin päässä Bryggeltä.

The Luonto on täällä se "juttu"!

Syyskuisella (2016) testireissulla ihmettelimme yön jälkeen, mihin laiturilla olevasta laatikosta häviää kalanperkeitä, esim. reilu 12 kiloisen paltaan pää ja ranka ja 15 kiloisen turskan jäänteet - vaikka laatikossa oli toinen laatikko päällä ja pari tiiliskiveä painona. Seuraavana iltana bongasimme rosvon ja näimme, kuinka saukko kierteli veneestä veneeseen syötävää etsien.

Merellä veneen vieressä kävi myös valas puhauttamassa, lisäksi näimme pyöriäisiä, hylkeitä, merikotkia, suulia...

Kauden 2019 keväällä, paikalliset kalastajat tapasivat Rolvsøyan edustalla kuulun Hvaldimir valaan ja vapauttivat hänet valjaistaan. Tämän jälkeen Havaldimir viihtyi Tufjordissa useita viikkoja.

Samaisella syksyn reissulla vietin yhden päivän kierrellen ja kalastellen kuuden pikku järven ryhmää. Paikka on eräs kauneimpia, joilla olen Norjassa vieraillut. Kannatti todellakin "uhrata" yksi meripäivä tätä varten. Bryggeltä paikalle oli noin viiden kilometrin automatka ja 30 minuuttia patikointia ensimmäiselle järvelle. Kuudennen, viimeisen hienon järven jälkeen avautui aivan uskomaton näkymä pienelle Stoppelfjorden vuonolle, jolla oli kaksi erillistä hiekkarantaa. Takaisin autolle maltoin palata vasta lähes pimeällä 12 km:n päiväpatikoinnin jälkeen.

Stoppelfjorden
Stoppelfjorden

Saarella on useita muitakin hienon hienoja järviä, joilla on ehdottomasti käytävä seuraavalla Tufjordin reissulla, rautujen ja taimenten narrattavana.

Kuutosjärvet - taimenta & rautua
Kuutosjärvet - taimenta & rautua


MAJOITUS

Tufjord Bryggen kalastuskeskus on vanhan kalatehtaan paikalla, ja paikkaa isännöi mukava pariskunta Rune ja Siss, jotka hankkivat paikan omistukseensa vuonna 2015. Käytössä olevat majoitustilat on rakennettu 1940-50-luvulla ja alkuperäinen tarkoitus niillä oli majoittaa sen aikaisia ammattikalastajia, jotka saapuivat skreiturskan pyyntiin matkojen takaa. Tätä nykyä huoneistot ja mökki on kunnostettu palvelemaan tämän vuosituhannen vapakalastajia ja muita retkeläisiä, jotka haluavat tutustua Rolvsøyan upeaan luontoon.


Kaikissa majoitustiloissa on TV ja langaton internet-yhteys sekä tarpeelliset ruoanvalmistusvälineet ja astiastot. Myös astianpesukone kuuluu majoitustilojen varustukseen. Kalatehdasrakennuksesta löytyy jokaiselle majoitustilalle oma varastohuone, jossa on myös pakastearkku kalasaaliiden pakastamista varten.

Majoitushintaan sisältyy huoneiston/mökin loppusiivous ja vuodevaatteet sekä pyyhkeet.

Kaikista majoitustiloista on merinäkymät Tufjorden vuonoon. Huoneistot on rakennettu suoraan meren päälle. Huoneistojen terassilta voi halutessaan vaikka onkia syöttikalat tulevaa meripäivää varten.

Samaisella laituri-terassirakennelmalla on myös kalanperkuumökki juoksevalla makealla vedellä.


Majoitustiloina tarjolla on kaksi erillistä huoneistoa ja yksi mökki. Toinen huoneisto vetää kuusi majoittujaa ja toinen seitsemän. Mökkiin sopii max. kahdeksan asukasta. Pienemmässä huoneistossa voi majoittua myös liikuntarajoitteiset henkilöt. Ulospäin majoitusrakennukset eivät ole hienon hienoja, mutta sisältä ne ovat erinomaisen mukavia ja siistejä. Kaikilta majoitustiloilta venelaiturille on vain jokunen kymmenen askelta matkaa.

Vieressä olevassa vanhassa kalatehdasrakennuksessa on lisäksi kaksi neljän hengen huoneistoa.

Tulevaisuudessa alueelle rakennetaan myös grillikota ja sauna. Kalatehdasrakennuksen takana niemen kärjessä on vanha kivinen kaksikerroksinen rakennus, jossa aikoinaan valmistettiin kalanmaksaöljyä turskan maksoista. Myös tämä rakennus on tulevaisuudessa tarkoitus kunnostaa majoitustiloiksi.


BALDERBUA HUONEISTO

Tufjord Bryggen isompi huoneisto Balderbua vetää maksimissaan seitsemän majoittujaa. Huoneistossa on olohuone/keittiö ja kolme makuuhuonetta. Yhdessä makuuhuoneista yksi sängyistä on parisänky, muut sängyt ovat erillisiä. Huoneistossa on kaksi erillistä WC/kylpyhuonetta.


VILLA AURORA MÖKKI

Mökki Villa Aurora on kaksikerroksinen, heti huoneistorakennuksen vieressä. Mökkiin sopii max. kahdeksan henkeä. Mökissä on kolme makuuhuonetta, olohuone/keittiö ja yksi wc/kylpyhuone.


Kalatehdasrakennuksen pikku huoneistojen vieressä on myös "ylimääräinen" WC asiakkaiden yleiseen käyttöön. Ei välttämättä tarvitse juosta majoitustiloille likaisissa kalastus-haalareissa jos tarve yllättää.

ANNA MATHEA HUONEISTO

Pienempään huoneistoon Anne Mathea Bua sopii maksimissaan kuusi henkeä. Huoneistossa on olohuone/keittiö, kaksi makuuhuonetta sekä myös tässä huoneistossa on kaksi erillistä wc/kylpyhuonetta. Tämä huoneisto on varustettu liikuntarajoitteisia henkilöitä silmällä pitäen.


NELJÄN HENGEN HUONEISTOT GLØD & HAVET

Kalatehdasrakennuksen kaksi huoneistoa Havet ja Glød ovat molemmat neljälle hengelle. Molemmissa huoneistoissa on kaksi makuuhuonetta, olohuone/keittiö ja yksi wc/kylpyhuone.


Kalatehdasrakennuksessa on jokaiselle majoitustilalle oma lukittava varastohuone, jossa on jokaiselle oma pakastearkku. Varastohuoneessa jokainen ryhmä voi säilyttää kalastusvälineensä, haalarinsa ja kuivattaa meripäivän aikana kastuneet varusteet.


VENEET

Tufjord Bryggen venekalustona on käytössä merialumiiniset avoveneet merkiltään Gemi 600. Veneet ovat 6,15 m pitkiä ja leveyttä löytyy 2,25 m. Esim. verrattuna Kvernö 19 ft veneisiin Gemit ovat pidempiä ja leveämpiä, muutoin aika lailla samanmallisia kuin Kvernö-veneet. Koneina veneissä on 75 hv nelitahtikoneet ja luotainplotterin virkaa hoitaa Garminin 7 tuumainen echoMAP SV. Polttoainetta veneisiin voi tankata 73 litran kiintosäiliöön. Testireissulla oli mukava havaita, että veneissä ei ollut juurikaan liukukynnystä ja vene nousi pienelläkin kaasulla plaaniin. Tätä ominaisuutta osaa arvostaa, kun matkaa taittaa mukavassa mainingissa. Myös koneen polttoainetalous tällä veneellä on kiitettävää luokkaa. Paukkuliivit sisältyvät venevuokraan.

Veneet ja kalatehdasrakennus
Veneet ja kalatehdasrakennus

KALASTUS

Rolvsøyan saaren ympäristö on perinteisesti hyvää kalastusaluetta, ja saari sijaitsee kalastuksestaan kuulun Sørøyan saaren vieressä. Syksyisellä testireissulla saimme useita ruijanpaltaita, hyvänkokoista turskaa ja komeita puna-ahvenia, joista suurimmat olivat reilu viisikiloisia, suurin lähes 6 kg.

Isoa ruijanpallasta alueella esiintyy hyvissä määrin, ja sille sopivia hietikkopohjia ja hietikkovirtasalmia alueella on runsaasti. Syvimmät kohdat alueella painuvat reiluun 300 metriin.

Jos paltaan uistelu kiinnostaa, niin Rolvsøyan ja Ingøyan itäpuolelta löytyy erinomaista aluetta siihen tarkoitukseen, kilometrikaupalla alle 20 metrin hietikkopohjaista vettä. Myös Trollsundet, Rolvsøyan ja Ingøyan välinen hiekkainen virtasalmi on eräs alueen ruijanpallas hotspoteista. Salmea voi kalastaa joko syvemmältä jigaamalla tai rantoja myöten uistellen.

Täältä saamamme ruijanpaltaat ovat kaikki olleet epätavallisen paksuja ja todella kovia taistelemaan.

Keväällä maalis-huhtikuussa Barentsinmereltä Rolvsøyan vesille saapuu skreiturskaa kutemaan sankoin parvin, silloin siellä on mahdollisuus todella suuriin turskiin. Sään puolesta maalis-huhtikuu on normaalisti jo aivan kelvollista kalastusaikaa.

Skrein kalastus aikaan alueella on runsaasti myös valaita. Rolvsøyasta länteen on matalikkoalue nimeltään Tubåen. Jostain syystä kyseinen matalikko kerää silloin valaita suurin joukoin, mukana seassa on myös suuria valaita. Merimatkaa Tubåenille tulee 15-20 km.

Jos merikalastuksen lomaan haluaa harrastaa järvikalastusta, siihen Rolvsøyalla on erinomaiset puitteet. Saarella on useita eri kokoisia järviä ja lampia, joissa voi kalastaa taimenta ja/tai rautua. Joissain järvissä kalat kasvavat myös hyvänkokoisiksi.

Kalastuskeskusta lähin kalastettava järvi on vain vajaan kilometrin päässä.

Skrei-aikaan talviselle taimen-rautupilkille täällä voi myös lähteä, ja tarvittaessa kyyti hoituu kätevästi moottorikelkalla.

TIETOJA

VARAUKSET

Tufjord varaukset ja tiedustelut Suomessa - Nordic Fishing

Sähköposti: nordic.fishing(ät)phnet.fi

p. 040-535 2099 - Ari

Internet sivut: www.nordicfishing.fi

Mahdolliset peruutukset on tehtävä kirjallisesti.

VARAUSTA TEHDESSÄNNE ILMOITTAKAA VÄHINTÄÄN SEURAAVAT ASIAT:

- mitä varaatte, ajankohta mille varaatte ja henkilömäärä

- laskutusosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite


ASIAKKAAN VASTUU

Asiakas vastaa itse majoitukselle tai välineille aiheuttamistaan vahingoista, mukaan lukien venevahingot.

Asiakas on velvollinen toimimaan henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan. Asiakas, joka kieltäytyy toimimasta annettujen ohjeiden ja sääntöjen mukaan, käyttäytyy häiritsevästi ja/tai varomattomasti voidaan häätää alueelta. Häätötapauksessa mitään maksettuja maksuja ei palauteta asiakkaalle.


REKLAMAATIOT

Nordic Fishing ei ole vastuussa mahdollisista kohteessa ilmenevistä puutteista tai vioista. Kaikki kyseisiin asioihin liittyvät reklamaatiot on toimitettava suoraan kohteeseen.


TUPAKOINTI JA LEMMIKKIELÄIMET

Tufjord Bryggen kaikissa sisätiloissa on tupakointi kielletty.

Toiseen huoneistoista (Anne Mathea Bua) on mahdollista tuoda myös lemmikkieläimiä - siivouslisämaksu.


AUTOLAUTTA-AIKATAULUT

Havøysund - Gunnarnes

Lauantaisin autolautta ei kulje ollenkaan.

Aikatauluihin saattaa tulla muutoksia joten ajat kannattaa tarkistaa juuri ennen reissua. Lauttarannan jonossa kannattaa olla ainakin kolme tuntia ennen lautan lähtöä, mielellään vieläkin aikaisemmin, jotta mahtuu kyytiin. Aikataulut löytyy osoitteesta:

https://snelandia.no/planleggreisen

Valitse sivuilta suomenkieli - lähtöpaikaksi Havoysund kai (Måsøy) - määränpääksi Gunnarnes kai (Måsøy) - kellonajaksi 01:00 - päiväksi menopäivä - Hae. Paluumatka Gunnarnes-Havøysund samalla tavalla.

Huhtikuussa 2024 henkilöauto + kuljettaja maksoi 54Nok välillä Havøysund-Gunnarnes, halpaa kuin saippua.  :)

Myös Hammerfestistä pääsee lautalla Gunnarnesiin, mutta auto nostetaan lauttaan nostoliinoilla hiiapilla ja auton max. painoraja on 2000kg.

SAAPUMINEN JA LÄHTEMINEN

Majoitustiloihin saapuminen aikaisintaan klo 17.00 ja poislähtö viimeistään klo 11.00, tosin näitä aikoja voidaan soveltaa tilanteen mukaan. Veneiden käyttöönotto- ja luovutusaikoihin pätevät samat ajat.


VARAUKSEN MAKSAMINEN

Nordic Fishing tekee asiakkaan varauksen suoraan Tufjord Bryggen varausohjelmaan. Lasku varauksesta tulee Tufjord Bryggeltä sähköpostitse asiakkaalle. Laskut maksetaan Tufjord Bryggen tilille Norjaan. Laskussa on mukana 300Nok pankin kuluja.

Varausmaksu on suuruudeltaan 25% koko varauksen summasta ja se on maksettava 14vrk kuluessa laskun saapumisesta. Varauksen loppumaksu 75% kokonaissummasta, on maksettava viimeistään kaksi kuukautta (62vrk) ennen varauksen alkamista. Samaa laskua käytetään molempiin maksuihin. Laskussa on eräpäivät molemmille maksuille.


VARAUKSEN PERUUTUS

Peruutuksen tapahtuessa ennakkovarausmaksu 25% pidätetään asiakkaalta. Peruutus myöhemmin kuin kaksi kuukautta (62vrk) varauksen alkamiseen - varauksen koko summa pidätetään asiakkaalta täysimääräisenä.


Muissa peruutustapauksissa asiakkaalta veloitetaan 86€ (euroa) peruutusmaksuna.


VARAUSMUUTOKSET

Toisesta varausmuutoksesta alkaen veloitamme 25€ (euroa) per muutos, ellei muutos johda lisävaraukseen.


PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ

Päihteiden vaikutuksen alaisena veneen kuljettaminen ei ole sallittua. Toivomme muutoinkin kohtuullista päihteiden käyttöä yleisen viihtyvyyden takaamiseksi.


KANSAINVÄLINEN HUVIVENEENKULJETTAJAN PÄTEVYYSKIRJA

Norjassa veneen kuljettajalta vaaditaan kansainvälinen huviveneenkuljettajan pätevyyskirja, jos veneen moottori on yli 25hv ja veneen kuljettaja on nuorempi kuin 31.12.1979 syntynyt. Tätä vanhemmat kuljettajat voivat ajaa yli 25hv moottorilla varustettua venettä ilman pätevyyskirjaa.

Pätevyyskirjakoulutuksia järjestetään myös etänä, esim. täällä:

aaltoveneily.fi


TUFJORD BRYGGE - HINNAT 2024

Varaukset Nordic Fishingin kautta ilman lisäkuluja!

Ajalla 15.5-1.9 majoitus varattavissa vain venepakettina.

Perusmajoitushinta sisältää majoituksen kahdelle hengelle.

MAJOITUS & VENEET

Huoneisto Balderbua (max. 7 hlö) - 2279Nok/vrk, 15953Nok/vko

Huoneisto Anna Mathea (max. 6 hlö) - 2279Nok/vrk, 15953Nok/vko

Mökki Villa Aurora (max. 8 hlö) - 2279Nok/vrk, 15953Nok/vko

Huoneisto Glød tai Havet (max. 4 hlö/huoneisto) - 2279Nok/vrk, 15953Nok/vko

Majoitus lisähenkilöt yli kahden hengen - 234Nok/vrk/hlö, 1638Nok/vko/hlö

Gemi 20ft tai 21ft vene - 1948Nok/vrk, 13636Nok/vko


MUUTA

Majoituksen loppusiivous 1250Nok (lisätään majoitushintaan)

Vuodevaatteet & pyyhkeet sisältyy majoitushintaan

Pankin kulut (lisätään varauslaskuun) - 300Nok

Veneiden vakuusmaksu (paikan päällä, palautetaan pois lähtiessä jos kaikki OK) - 600€ (euroina)

Kalastusvälineet - kela, vapa & siima (ennakkovarauksella) - 163Nok/vrk, 1141Nok/vko

Kelluntahaalarit (ennakkovarauksella) - 278Nok/vrk - 1946Nok/vko

Kalastusopastus - ei saatavilla

Kuljetus lauttarannasta (Gunnarnes-Tufjord edestakaisin) - ei veloitusta

Varausmuutokset - toisesta muutoksesta alkaen veloitamme 25€ (euroa) per muutos, ellei muutos johda lisävaraukseen


Varaukset samoin kuin mahdolliset peruutukset on tehtävä Nordic Fishingille kirjallisesti, joko sähköpostilla tai kirjeitse.